Hoe kan ik als ondernemer pensioen opbouwen

Als ondernemer kun je op verschillende manieren pensioen opbouwen. Hieronder zullen we enkele manieren bespreken:

  1. Lijfrenteverzekering: een lijfrenteverzekering is een verzekering waarmee je als ondernemer kunt sparen voor later. Je betaalt hier jaarlijks premie voor en aan het einde van de looptijd ontvang je dan een uitkering.
  2. Banksparen: banksparen werkt hetzelfde als een lijfrenteverzekering, alleen sluit je geen verzekering af, maar zet je het geld op een spaarrekening. Het voordeel hiervan is dat het vaak goedkoper is.
  3. Pensioenbeleggen: hierbij beleg je in fondsen die speciaal zijn opgezet voor pensioenopbouw. Het risico hiervan is wel hoger dan bij een lijfrenteverzekering of banksparen.
  4. Fiscale oudedagsreserve (FOR): als ondernemer kun je een deel van je winst opzij zetten op een aparte rekening. Hierover hoef je nog geen belasting te betalen en je kunt het later gebruiken als pensioen. Let wel op dat er bij uitbetaling wel ineens belasting over betaald dient te worden.

Het is verstandig om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en de risico’s voordat je een keuze maakt. De financieel adviseurs van MijnPensioenvraag.nl kunnen je hierbij helpen.

Voor meer vragen en antwoorden

Ga naar onze meest gestelde vragen pagina. Daar kun je al je vragen en antwoorden terug vinden. 

Heb je toch niet echt antwoord gehad op jouw vraag? Probeer dan onze Chatbot uit. Deze geeft antwoord op al jouw vragen. 

Je kunt onze chatbot herkennen aan dit icoon: