Jij als ondernemer

Als zelfstandig ondernemer ben je niet verplicht om deel te nemen aan een pensioenregeling, zoals bij een werkgever wel het geval kan zijn. Het is dus aan jou om zelf voor je pensioen te zorgen.

Waar moet jij rekening mee houden?

Hieronder geef ik een aantal aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden:

 1. Pensioenopbouw: Als zelfstandig ondernemer ben je vrij om te kiezen hoe je pensioen wilt opbouwen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de eerdergenoemde mogelijkheden om zelf een aanvullend pensioen op te bouwen, zoals een individuele pensioenrekening of een beleggingsrekening.
 2. Fiscale regels: Er gelden fiscale regels voor de inleg en uitkering van pensioenregelingen. Als zelfstandig ondernemer heb je vaak meer mogelijkheden om fiscaal voordelig pensioen op te bouwen dan werknemers in loondienst. Laat je hierover goed informeren door een fiscaal adviseur.
 3. Liquiditeit: Als zelfstandig ondernemer kan het zijn dat je minder financiële zekerheid hebt dan wanneer je in loondienst bent. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de liquiditeit van je onderneming en niet te veel geld opzij te zetten voor je pensioen als dit ten koste gaat van de continuïteit van je bedrijf.
 4. Risico’s: Het opbouwen van een aanvullend pensioen brengt ook risico’s met zich mee. Zo kan beleggen in aandelen bijvoorbeeld een goed rendement opleveren, maar brengt het ook het risico met zich mee dat je vermogen minder waard wordt. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn en alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.

 

Het is verstandig om je te laten adviseren door de spcialisten van Mijnpensioenvraag.nl. Wij hebben ervaring heeft met pensioenopbouw voor zelfstandig ondernemers. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en zorgen voor een goede financiële toekomst.

Hoe kun jij zelf een aanvullend pensioen regelen?

Er zijn verschillende manieren om zelf een aanvullend pensioen op te bouwen. Hieronder geef ik een aantal opties:

 1. Individuele pensioenrekening (lijfrente): Met een individuele pensioenrekening, ook wel lijfrenterekening genoemd, kun je zelf sparen voor een aanvullend pensioen. Je stort periodiek of eenmalig een bedrag op deze rekening en het opgebouwde vermogen wordt belegd of vastgezet tegen een bepaalde rente. Het opgebouwde vermogen wordt op de pensioenleeftijd omgezet in een periodieke uitkering. Let wel op dat er fiscale regels gelden voor de inleg en de uitkering.
 2. Beleggingsrekening: Je kunt ook geld opzij zetten voor je pensioen door te beleggen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Op de lange termijn kan beleggen een goed rendement opleveren, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Het is belangrijk om je goed te laten informeren en alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.
 3. Spaarrekening: Het is ook mogelijk om op een gewone spaarrekening geld opzij te zetten voor je pensioen. De rente op spaarrekeningen is op dit moment echter erg laag, waardoor het rendement op de lange termijn beperkt is.
 4. Verzekeringen: Er zijn verschillende verzekeringsproducten die kunnen bijdragen aan een aanvullend pensioen. Zo kun je bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering afsluiten die een uitkering geeft bij overlijden of een kapitaalverzekering die bijvoorbeeld vrijkomt bij een bepaalde leeftijd.

 

Het is verstandig om je goed te laten informeren over de verschillende opties en te bekijken welke het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Dd specialisten van Mijnpensioenvraag.nl helpen en adviseren je hier graag bij.

Let er wel op dat aanvullend pensioen opbouwen gepaard gaat met kosten en risico’s, dus het is belangrijk om je goed te laten informeren over de voorwaarden en kosten van de verschillende opties.

Hoe ga ik nu te werk?

Vanuit Mijnpensioenvraag.nl staan wij jou graag bij in het adviseren van jouw persoonlijke situatie. Wij doen dit op 3 verschillende thema’s

 • Persoonlijke risico’s: overlijden & arbeidsongeschiktheid
 • Jouw kansen: eerder stoppen met werken & vermogensopbouw;
 • Wonen: optimalisatie van de woonlasten: hypotheeklasten besparen, verduurzamen en huren;
 
Door deze drie thema’s te bespreken & de financiele huishouding op orde te brengen kun jij een plan maken voor later.

 

Wil jij weten hoe wij jou kunnen helpen? Neem dan contact op met de experts van mijnpensioenvraag.nl

Direct contact?

Kom direct met ons in contact

Of gebruik onze chatbot. Deze geeft antwoord op al jouw vragen omtrent pensioen. Je herkent deze chatbot aan dit icoon:

Meest gezochte onderwerpen

Begrijpen wat de Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) voor jou betekent

De pensioenwereld ondergaat een grote verandering met de komst van de Wet Toekomst Pensioenen (Wtp). Deze wet is bedoeld om het pensioenstelsel in Nederland aan te passen aan de moderne samenleving. Maar wat betekent dit voor jou als individu? In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten van de Wtp verkennen en begrijpen hoe deze wet invloed kan hebben op jouw pensioensituatie.

Lees verder >>

Pensioen 1-2-3

Wat is Pensioen 1-2-3? Pensioen 1-2-3 is een gestandaardiseerd informatiemodel voor pensioenregelingen, ontwikkeld door de Pensioenfederatie, de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen en het Verbond van Verzekeraars.

Lees verder >>