Jij als Werknemer

Als werknemer is het verstandig om vroegtijdig pensioen op te bouwen, omdat je zo voldoende tijd hebt om een aanzienlijk pensioenkapitaal op te bouwen voor later. Pensioenopbouw is een manier om te sparen voor je oude dag, zodat je later voldoende inkomen hebt om van te leven wanneer je stopt met werken. Door vroeg te beginnen met pensioen opbouwen, profiteer je van het rente-op-rente effect, waarbij het rendement dat je verdient op je pensioenkapitaal op zijn beurt weer rendement oplevert. Dit kan op de lange termijn leiden tot een flinke groei van je pensioenkapitaal.

Daarnaast zijn er vaak ook fiscale voordelen verbonden aan het opbouwen van pensioen. Zo kun je vaak belastingvoordeel krijgen over de inleg die je doet in je pensioenpotje, waardoor je netto minder geld kwijt bent voor hetzelfde pensioenkapitaal. Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat de AOW-uitkering (basispensioen) niet voldoende is om van te leven, dus het is verstandig om zelf ook extra pensioen op te bouwen om een comfortabel pensioen te kunnen hebben.

Kortom, door vroegtijdig te beginnen met het opbouwen van pensioen, profiteer je van het rente-op-rente effect en fiscale voordelen, en bouw je een stevige financiële basis voor later.

 

Hoe begin je dan aan je pensioen?

Als je wilt beginnen met het opbouwen van pensioen, zijn er verschillende manieren om dat te doen. Hieronder staan een aantal mogelijkheden:

 1. Via je werkgever: Veel werkgevers bieden een pensioenregeling aan waarbij je automatisch pensioen opbouwt via je salaris. Informeer bij je werkgever wat de mogelijkheden zijn en of je al deelneemt aan een pensioenregeling.
 2. Zelfstandig pensioen opbouwen: Als werknemer kun je ook zelf pensioen opbouwen, bijvoorbeeld via een individuele pensioenrekening (lijfrente) of een beleggingsrekening.
 3. Spaarrekening: Je kunt ook op een gewone spaarrekening geld opzij zetten voor je pensioen. Houd er wel rekening mee dat de rente op spaarrekeningen momenteel erg laag is, dus het kan verstandiger zijn om te beleggen voor een hoger rendement op de lange termijn.
 4. Beleggen: Beleggen kan een goede manier zijn om op de lange termijn vermogen op te bouwen. Er zijn verschillende beleggingsproducten beschikbaar, van indexfondsen tot beleggingsfondsen en aandelen. Beleggen brengt wel risico’s met zich mee, dus het is belangrijk om je goed te laten informeren en alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.

Het is verstandig om je goed te laten informeren over de verschillende opties en te bekijken welke het beste bij jouw persoonlijke situatie past. De specialisten van Mijnpensioenvraag.nl kunnen hier hierbij helpen en adviseren.

Werkgeverspensioen?

Een werkgeverspensioen is een pensioenregeling die wordt aangeboden door een werkgever aan zijn werknemers. Dit pensioen wordt meestal opgebouwd via een collectief pensioenfonds of een verzekeringsmaatschappij. Het doel van een werkgeverspensioen is om werknemers een aanvullend pensioeninkomen te bieden naast de AOW-uitkering (basispensioen) van de overheid.

Het opgebouwde pensioenkapitaal wordt belegd, waardoor het kan groeien. Bij de meeste werkgeverspensioenregelingen wordt het pensioenkapitaal opgebouwd via een systeem van pensioenopbouwjaren. Elke periode waarin je bij de werkgever werkt en deelneemt aan de pensioenregeling, bouw je een pensioenopbouwjaar op. Hoe meer pensioenopbouwjaren je hebt, hoe hoger je uiteindelijke pensioenuitkering zal zijn.

Het pensioen wordt meestal opgebouwd op basis van een middelloon- of eindloonregeling. Bij een middelloonregeling wordt er gekeken naar het gemiddelde loon dat je tijdens je loopbaan hebt verdiend. Bij een eindloonregeling wordt gekeken naar het salaris dat je verdient in je laatste dienstjaar. Het opgebouwde pensioenkapitaal wordt uiteindelijk omgezet in een periodieke uitkering, meestal vanaf de pensioenleeftijd.

Het kan zijn dat een werkgever een pensioenregeling aanbiedt die niet voor iedereen hetzelfde is. Bijvoorbeeld als er verschillende functiegroepen of salarisschalen binnen het bedrijf zijn. Dan kan het voorkomen dat niet alle werknemers dezelfde pensioenregeling hebben.

Belangrijk om te weten is dat een werkgeverspensioen een aanvulling is op het basispensioen van de overheid en dat het niet altijd voldoende is om van te leven. Het is daarom verstandig om te kijken of je zelf nog extra pensioen moet opbouwen, bijvoorbeeld via een individuele pensioenrekening (lijfrente) of beleggingsrekening.

Hoe kun jij zelf een aanvullend pensioen regelen?

Er zijn verschillende manieren om zelf een aanvullend pensioen op te bouwen. Hieronder geef ik een aantal opties:

 1. Individuele pensioenrekening (lijfrente): Met een individuele pensioenrekening, ook wel lijfrenterekening genoemd, kun je zelf sparen voor een aanvullend pensioen. Je stort periodiek of eenmalig een bedrag op deze rekening en het opgebouwde vermogen wordt belegd of vastgezet tegen een bepaalde rente. Het opgebouwde vermogen wordt op de pensioenleeftijd omgezet in een periodieke uitkering. Let wel op dat er fiscale regels gelden voor de inleg en de uitkering.
 2. Beleggingsrekening: Je kunt ook geld opzij zetten voor je pensioen door te beleggen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Op de lange termijn kan beleggen een goed rendement opleveren, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Het is belangrijk om je goed te laten informeren en alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.
 3. Spaarrekening: Het is ook mogelijk om op een gewone spaarrekening geld opzij te zetten voor je pensioen. De rente op spaarrekeningen is op dit moment echter erg laag, waardoor het rendement op de lange termijn beperkt is.
 4. Verzekeringen: Er zijn verschillende verzekeringsproducten die kunnen bijdragen aan een aanvullend pensioen. Zo kun je bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering afsluiten die een uitkering geeft bij overlijden of een kapitaalverzekering die bijvoorbeeld vrijkomt bij een bepaalde leeftijd.

 

Het is verstandig om je goed te laten informeren over de verschillende opties en te bekijken welke het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Dd specialisten van Mijnpensioenvraag.nl helpen en adviseren je hier graag bij.

Let er wel op dat aanvullend pensioen opbouwen gepaard gaat met kosten en risico’s, dus het is belangrijk om je goed te laten informeren over de voorwaarden en kosten van de verschillende opties.

Hoe ga ik nu te werk?

Vanuit Mijnpensioenvraag.nl staan wij jou graag bij in het adviseren van jouw persoonlijke situatie. Wij doen dit op 3 verschillende thema’s

 • Persoonlijke risico’s: overlijden & arbeidsongeschiktheid
 • Jouw kansen: eerder stoppen met werken & vermogensopbouw;
 • Wonen: optimalisatie van de woonlasten: hypotheeklasten besparen, verduurzamen en huren;
 
Door deze drie thema’s te bespreken & de financiele huishouding op orde te brengen kun jij een plan maken voor later.

 

Wil jij weten hoe wij jou kunnen helpen? Neem dan contact op met de experts van mijnpensioenvraag.nl

Direct contact?

Kom direct met ons in contact

Of gebruik onze chatbot. Deze geeft antwoord op al jouw vragen omtrent pensioen. Je herkent deze chatbot aan dit icoon:

Meest gezochte onderwerpen

Begrijpen wat de Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) voor jou betekent

De pensioenwereld ondergaat een grote verandering met de komst van de Wet Toekomst Pensioenen (Wtp). Deze wet is bedoeld om het pensioenstelsel in Nederland aan te passen aan de moderne samenleving. Maar wat betekent dit voor jou als individu? In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten van de Wtp verkennen en begrijpen hoe deze wet invloed kan hebben op jouw pensioensituatie.

Lees verder >>

Pensioen 1-2-3

Wat is Pensioen 1-2-3? Pensioen 1-2-3 is een gestandaardiseerd informatiemodel voor pensioenregelingen, ontwikkeld door de Pensioenfederatie, de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen en het Verbond van Verzekeraars.

Lees verder >>