60% van de Nederlanders is financieel ongezond of kwetsbaar

Steeds meer Nederlanders hebben het financieel zwaarder. Uit een recent onderzoek van Deloitte, Nibud en Universiteit Leiden blijkt dat 60% van de Nederlanders financieel ongezond of kwetsbaar is. Dit is een stijging van 10% ten opzichte van 2021. In het onderzoek zijn 5000 respondenten ondervraagd op het gebied van inkomen, uitgaven, sparen, lenen en planning. Daarnaast is er gevraagd naar hun kennis van financiële zaken en hun algehele financiële houding. De huishoudens zijn daarna ingedeeld in vier klasse:

  1. Gezond,
  2. Toereikend,
  3. Kwetsbaar en
  4. Ongezond.

 

Huishoudens zijn financieel ongezond als zij niet kunnen rondkomen van hun inkomen. Financieel kwetsbaar betekent dat de huishoudens net aan rond kunnen komen maar niet genoeg geld hebben bij een onverwachte tegenvaller. Vooral de jongeren zijn het hardst geraakt, 45% van de mensen tussen de 18 en 25 jaar is financieel ongezond. Vorig jaar was dat nog 26 procent.

Stijging van 26% ten opzicht van vorig jaar

De stijging kan worden verklaard door de ingrijpende economische en maatschappelijke gebeurtenissen die impact hebben gehad op de financiële gezondheid van veel Nederlandse huishoudens, denk hierbij aan de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de hoge inflatie. 84% van de huishoudens laat weten dat zij zichtbare last hebben van de hoge inflatie. Hierdoor hebben veel huishoudens te maken met het probleem dat hun inkomen niet of nauwelijks stijgt terwijl de kosten en uitgaven wel stijgen. Een andere oorzaak van de financiële ongezondheid is het ontbreken van financiële kennis en vaardigheden. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat veel Nederlanders hun eigen financiële kennis overschatten. Hierdoor bestaat de kans dat zij minder actief om hulp vragen of actief op zoek gaan naar meer en/of duidelijkere informatie. Dit omdat zij ervan uitgaan het wel te begrijpen of het niet van belang achten voor hun financiële gezondheid.  

Waarom is een financieel adviseur van belang?

Een financieel adviseur kan je helpen bij het evalueren van jouw gezinssituatie, het opstellen van een financieel plan en het optimaliseren van jouw financiële huishouden. Een adviseur kan je ook helpen bij het begrijpen van de fiscale en financiële risico’s die je loopt.

Hieronder volgen enkele voordelen van het inschakelen van een financieel adviseur:

  • Kennis en expertise: Een financieel adviseur heeft de kennis en expertise om jou te helpen bij het nemen van financiële beslissingen die passen bij jouw doelen en situatie.
  • Advies op maat: Een onafhankelijk financieel adviseur bekijkt in welke leefsituatie jij je bevindt en wat jouw financiële wensen zijn. Ook denkt de adviseur met je mee. Wat verwacht je voor de toekomst, heb je nog financiële vragen? Een onafhankelijk adviseur komt met oplossingen, omdat hij maatwerk biedt. 
  • Onafhankelijk advies: Een financieel adviseur is onafhankelijk en heeft geen verborgen agenda. Hij of zij zal jou advies geven dat past bij jouw situatie en doelen.
  • Tijdsbesparing: Het uitzoeken van financiële diensten kan veel tijd kosten en is soms lastig te begrijpen en te vergelijken. Een financieel adviseur kan dit proces stroomlijnen en jouw tijd besparen door jou te voorzien van een duidelijk overzicht van jouw opties en de voor- en nadelen van elk.
  • Optimalisatie van jouw financiële situatie: Een financieel adviseur kan je helpen bij het optimaliseren van jouw financiële situatie door middel van advies op het gebied van investeringen, pensioenplanning, belastingen en andere financiële zaken.
  • Fiscale voordelen: Een financieel adviseur kan jou helpen bij het begrijpen van de fiscale voordelen en implicaties van de verschillende keuzes wat betreft jouw financiële situatie, zodat je jouw financiële huishouden op lange termijn kunt optimaliseren.

Grote kans dat u er ook financieel minder goed voor staat dan u denkt. Daarom bieden wij u graag inzicht in uw financiële situatie en wijzen wij u op eventuele risico’s.

Neem contact op met de adviseurs van Mijnpensioenvraag.nl voor meer inzicht in jouw situatie.

Of lees hier verder hoe jij meer grip kunt op gaan bouwen op jouw eigen situatie en hoe wij jou daarbij kunnen gaan helpen.

Voor meer vragen en antwoorden

Ga naar onze meest gestelde vragen pagina. Daar kun je al je vragen en antwoorden terug vinden. 

Heb je toch niet echt antwoord gehad op jouw vraag? Probeer dan onze Chatbot uit. Deze geeft antwoord op al jouw vragen. 

Je kunt onze chatbot herkennen aan dit icoon: